Projekt: Wágner 100

Ez az egyik legérdekesebb projektünk, azért főként mert nem mérnöki. 
A megoldásainkat amiket az iparban használtunk át kellett ültetnünk egy művészeti projektbe.

Ha felkeltettük érdeklődésed olvass tovább!

Általános ismertetés a technológiáról

A szobrok 3D szkennelése olyan technológia, amely lehetővé teszi a szobrok digitális másolatának létrehozását. A folyamat során egy 3D szkennert használunk, amely a szobor felületéről mintát vesz. A szkennelő berendezés különböző típusai közül a leggyakrabban használtak az optikai és lézeres szkennerek. Az optikai szkennerek fényforrást használnak a mintavételhez, míg a lézeres szkennerek lézerfénnyel dolgoznak.

Az ilyen technológiával készült 3D modell akár pontosabb, is lehet mint a hagyományos eljárásokkal készült másolási eljárások. A 3D szkennelés objektív képet ad a modellről, és lehetőségekhez mérten pontos másolatot lehet létrehozni.

Nehézségek a kültéri 3D szkennelésben

A kültéri 3D szkennelés számos nehézséggel járhat, mivel a kültéri körülmények sokkal változatosabbak, mint a beltéri szkennelés esetében. Az első és legnagyobb kihívás a megfelelő fényviszonyok biztosítása. A megfelelő fényviszonyok szükségesek ahhoz, hogy a szkennelő berendezés pontosan érzékelje a szobor felületét, és ez kint változékony.

Ezenkívül a kültéri 3D szkennelés során gyakran találkozhatunk azzal a problémával is, hogy a szobor textúrája túl részletes és bonyolult. Az ilyen részletek túl sok információt tartalmaznak a szkennelő berendezés számára, amelynek meg kell keresnie és feldolgoznia a szobor felületét. Továbbá a fényes, tükröződő felület, ahol a szkenner nem tud adatot leképezni.

A szobrok kültéri szkennelésének további nehézségei közé tartoznak a szobrok mérete, a távolság, a terepviszonyok, az időjárási viszonyok és a forgalom. Az ilyen tényezők mind befolyásolhatják a szkennelési folyamat eredményességét.

A MESH feldolgozása

A mesh feldolgozása számos lépésből áll, beleértve a pontok távolítását, az élességek kialakítását, a lyukak kitöltését és a hálózat textúrázását. A folyamat általában a következő lépéseket foglalja magában:

  1. Ponthalmaz előkészítése: Az első lépés a ponthalmaz előkészítése. A ponthalmazokat eltávolítják a zajtól, és eltávolítják a felesleges pontokat is.

  2. Ponthalmaz feldolgozása: A ponthalmazt beállítják a mesh feldolgozására. Ez magában foglalhatja a pontok triangulációját, az élességek kialakítását, a lyukak kitöltését és az összes többi szükséges műveletet.

  3. Mesh feldolgozása: A mesh feldolgozása után a hálózat kész. Ezt általában úgy érik el, hogy kialakítják a triangulációkat, beállítják az élességeket és kitöltik a hiányosságokat.

  4. Textúrázás: Végül textúrázzák a hálózatot, ami azt jelenti, hogy rásimítják a szobor valódi textúráját.

A mesh feldolgozása fontos lépése a 3D szkennelésnek, mivel a végtermék minősége nagyban függ az

 

Wágner Nánondor Filozófia kert művének rekonstruálása a Wágner 100 eseményre

Cégünk azt a nemes feladatot kapta, hogy készítsük el Wágner Nándor művész egyik meghatározó művének a Filozófia kert szoborcsoportjának másolatát. A megbízást az Academia Hunama Alapítvány és Műcsarnok megbízásából kaptuk.

A kihívás

A szoborcsoport elkészítése egy egyedi feladat, melynek megtervezése és kivitelezése is komoly előkészületeket kívánt meg. Amikor egy 3D nyomtatással foglalkozó cég egy ilyen feladatot vállal, számos kockázattal kell számolnia: jól méri-e fel a feladat nagyságát, ehhez megfelelő árajánlatot ad-e, a szoros határidő esetén minden részfolyamat időigényét jól fel tudja-e mérni.

Geometriai rekonstrukció

A feladatban az első igazi kihívást a kültéri szkennelés jelentette. A másikat, hogy nem állt rendelkezésünkre áramforrás. 
A munkavégzés során ki voltunk téve a természet viszonytagságaink. A napfény a csillogó bronz szobrokon nagyban megnehezítette a szkennelést. 

3D nyomtatás alkalmazásai

Add meg itt a címsor szövegét

Professzionális és egyedi
Költséghatékony és környezetbarát termékek, funkcionális prototípusok az ipartól a művészetekig. Maximális szabadság az alkotás és az anyagok területén.
Különleges alkalmazások
Olyan területeken is alkalmazzuk technikánkat amire nem is gondolsz, digitalizálástól a nyomtatásig. Akár PEEK alapanyagból
Minimális anyagveszteség
Miért kedvezőek az áraink? Az anyagveszteségünk 5% alatt alatti, ezért képesek vagyunk környezetbarát módon, kiváló áron termékeket előállítani. 3D nyomtatás igény szerint akár utólagos forgácsolással is.
Fogaskerék 3D nyomtatás
Költséghatékony fogaskerék tervezés és gyártás napokon belül, széles anyagválasztékkal és kitűnő árral. Akár PEEK, IGUS, NYLON, ABS, PETG, PLA alapanyagokból.
PEEK/ ABS/ PETG/TPU nyomtatás
Nem vagy biztos benne, hogy milyen anyagra van szükség a projekthez? Kérdezz bátran! Mérnöki tapasztalattal segítünk az anyagválasztás és alkalmazás területén.
Gépjármű alkatrészek
3D szkennelésen át a megvalósításig. Gyárival megegyező tulajdonságok. Kényelmesen, otthonról.
Biopolimerek
Természetes és környezetbarát anyagok nagy választékban, akár élelmiszeripari minősítéssel. Személyre szabott termékek: Alkatrészek, szobrok, figurák, vázák, feliratok.
Szobrok készítése
Részletektől a teljes szobrokig. A miniatűröktől a életnagyságig. Költséghatékonyan, gyorsan.
Szobrok készítése
Egyedi szobrok készítése, vagy már meglévők reprodukálása mérettől függetlenül. Az eddigi legnagyobb szobrunk 4,6 méter magas volt.
Utómunkálatok elvégzése
Ha bronz, ha kő, ha arany hatású kell arany,. szobor, bútornak kell lennie, olyan lesz.
Utómunkálatok elvégzése
Ha bronz kell bronz lesz, ha kő akkor kő, ha arany akkor arany. Amit kínálunk nem csak környezetbarát de a végeredmény olyan lesz mint egy klasszikus módon készített szobor.
Egyedi díszletek és kellékek készítése
Filmhez, előadáshoz esetleg otthonra egyedi kiegészítők elkészítése, gyors határidővel, tervezéssel.
Hatékonyan a gyárthatatlant
Térj el a megszokottól, nincsenek korlátok a kreativitás területén.
SLS nyomtatás felsőfokon
Ipari minőségben. Kitűnő prototípusok és végtermék előállítása. PA12 (Nylon) alapanyagból, HP Jet Fusion technológiával.
SLA 3D nyomtatás
Méretpontosság és láthatatlan rétegek. Tökéletes választás prototípusok, szobrok, ékszerek gyártása esetén.
SLA 3D nyomtatás
Akár 400 mm-es méret SLA nyomtatással. Különleges ipari resinekkel
Kisszériás gyártás
Gazdaságos és gyors gyártás 1.000 db-ig. Minél nagyobb a darabszám, annál kedvezőbb az ár.
Előző
Következő

Kérj tőlünk ajánlatot még ma

3D nyomtatás akár 1000 alkatrészig? Rövid időn belül? Lehetséges!

Hatalmas összegeket fizetsz egy-egy meghibásodott alkatrészért?

Akár 10x gyorsabb gyártás a hagyományos műanyag fröccsöntésnél!

Legyen szó bármilyen alkatrész, tárgy nyomtatásáról, fordulj hozzánk bizalommal!

TEL: +36 30 791 09 76